Peugeot 206 Dizel Şehir Dışı Yakıt Tüketimi Testi (2016)

Peugeot 206 dizel ile ilgili internette birçok yakıt sarfiyatı yazısını okumuşsunuzdur. Özellikle fabrika verilerini gözden geçirmeyeniniz yoktur. Acaba doğru mu bu veriler diye Peugeot 206 ile şehirlerarası bir yolculuk yaptık ve tecrübelerimizi aşağıda verilere döktük. Her adımımızı resmettik ve ortaya çıkan sonuçları fabrika verileri ile karşılaştırdık.

Yolculuğumuzu İzmir’den başlayıp Ankara’da noktalayacağız. Bornova’da depomuzu tamamen doldurup, kilometremizi sıfırlayacağız. Klimamız açık bir şekilde gideceğiz çünkü malum İzmir Eylül’de bile sıcak. Dilerseniz yola çıkmadan test yaptığımız aracımızla ve fabrika verileri ile ilgili biraz bilgi verelim:

Yolculukİzmir – Ankara (620km)
Yolculuk tarihi10 Eylül 2016
Yolculuk başlama saati:11:00
Yolcu sayısı1
Bagaj1 valiz (15kg)
AraçPeugeot 206 Fever
Yakıt türüDizel
Model2006
Motor1.4 HDI 68hp
Yakıt deposu hacmi50 litre

Gelelim en önemli bölüme: Peugeot’un yayınladığı fabrika verilerine göre yakıt sarfiyatı değerleri!

Önce Peugeot’un verdiği değerleri* görelim ve hemen yanına anlık mazot giderlerini yazalım. Sonra testimizi gerçekleştirip aşağıdaki verilerle kıyaslayacağız:

Yakıt tüketiminde fabrika verileri ne diyor?

Yakıt Tüketim AlanıYakıt Tüketim DeğeriFabrika Verilerine Göre KM'de yakıt gideriHesap Detayı
Şehir içi yakıt tüketimi100km’de 5,5 litreEylül 2016 itibarıyla km’de 22 kuruş 5,5 litre x 4,080 tl = 22,44 tl / 100km = 22,44 kuruş
Şehir dışı yakıt tüketimi100km’de 3,6 litreEylül 2016 itibarıyla km’de 14 kuruş3,6 litre x 4,080 tl = 14,68 tl / 100km = 14,68 kuruş
Ortalama yakıt tüketimi100km’de 4,3 litreEylül 2016 itibarıyla km’de 17 kuruş4,3 litre x 4,080 tl = 17,54 tl / 100km = 17,54 kuruş
* Yukarıdaki tüm veriler fabrika değerleridir. Testimizin sonucunda oluşan değerler aşağıda paylaşılacaktır.

Test yolculuğumuz başlıyor…

Bornova Metro istasyonu yanındaki BP istasyonundan depomuzu Euro Diesel ile doldurduk. Lastiklerimize 32 psi hava bastık.
Full depoyla kilometremizi sıfırladık ve klimamız açık bir şekilde İzmir’den Ankara’ya doğru yola çıkıyoruz.
Hazır kırmızı ışıkta durmuşken ilk kontrolümüzü Manisa Turgutlu’da yapıyoruz. Yaklaşık 50km katettik. Klimamız hala açık ve yakıt ibresinde çok az bir düşüş var. Ayrıca yolda biraz da olsa bayram trafiği var.
Şu anda 100. kilometremizi bitirdik ve Manisa Durasıllı’dayız. Yakıt ibremiz ilk kısımın yarısına gelmedi henüz. Trafik ilk 50 km’ye göre biraz daha rahatladı ve dur kalk artık neredeyse yapmıyoruz. Hava halen sıcak ve klimamız açık. Hızımız 100 – 110 civarı. Ekrandaki görüntü sizi yanıltmasın zira kadrajın fotoğrafını alırken sağ şeride geçip biraz yavaşladık.
100. kilometrede Manisa Durasıllı’dan yol ve trafik görüntüsü
Manisa’nın Kula ilçesindeki Yurtbaşı köyünden geçmekteyiz. İzmir’den bu yana 150 kilometre katettik ve yakıt ibremiz artık ilk aralığın sonuna yaklaşıyor. Yolda pek trafik yok. Hızımız 130’u geçmiyor. 110-130 arası gidip geliyoruz.
200. kilometremizi devirirken Uşak Organize Sanayi Bölgesi’nden geçmekteyiz. Yakıt ibremizin ilk aralığı bitiren çizgiye gelmesine çok az var. Yani klima açık şekilde 200km yol katetmemize rağmen hala ilk aralığı tüketemedik diyebiliriz. Ama şöyle de bir söylenti var: İlk aralık her zaman biraz daha uzun süre gider. Çünkü depoyu fullediğiniz için ibrenin de üstünde mazot dolmuş olabilir araca. Ancak bizim böyle bir talebimiz olmadı ve pompanın ibresi atar atmaz, pompacıdan artık doldurmamasını istedik özellikle. Bakalım ikinci aralık, bizi ilk aralık kadar götürebilecek mi.
200. kilometrede Uşak Organize Sanayi Bölgesi’nden yol ve trafik görüntüsü
İlk molamızı 223. kilometrede Uşak Festiva Alışveriş Merkezi’nde veriyoruz.
Uşak Banaz’a girerken 250. kilometreyi bitirdik. İbremiz ilk aralığı bitiren çizginin hemen altında. Klimamız hala açık. Hızımızda bir değişiklik yok. Halen 130’u geçmiyoruz.
Şu anda Afyon’un Düzağaç Köyü’nden çıktık. 300. kilometremizi bitirdik. İbremiz ikinci aralığın ortasında.
300. kilometrede Afyon Düzağaç Köyü civarından yol ve trafik görüntüsü
Düzağaç’tan sonra Afyon Afium Alışveriş Merkezi’nde mola veriyoruz.
İbremiz ikinci aralığı bitiren çizginin biraz üzerindeyken biz de 350. kilometremizi deviriyoruz. Yer olarak da birazdan İsçehisar’a girmek üzereyiz.
400. kilometredeyiz. Artık yolun yarıdan fazlası bitti. Afyon Emirdağ Gömü’den geçmekteyiz. 350 kilometreden sonra hızımızı şimdiye kadarki ortalamamızdan biraz daha artırdık. Normalde 130’a pek çıkmamıştık ancak bu kez 130’dan aşağı pek düşmedik. Az da olsa yakıt sarfiyatına etkisi oldu. İlk 200 km’de ilk çizgiyi ancak bitirmişken, ikinci 200 km’de ikinci çizginin altına düştük. Hızımızı biraz daha artırmayı düşünüyoruz. Bakalım yakıt sarfiyatına nasıl etki edecek.
400. kilometrede Afyon Emirdağ Gömü’den yol ve trafik görüntüsü
450. kilometremizde artık güneş batmaya yaklaştığı için arkamızdan vurmaya başladı. Eskişehir Sivrihisar Aşağıkepen Köyü’nden geçmekteyiz. Bu kez hızımız 130 – 140 civarı seyretti. Bu da yakıt sarfiyatına ciddi anlamda etki etti. İbremiz ikinci aralığın sonuna yaklaştı. 50 kilometrede nerdeyse yarım çizgi mazot harcadık.
Sivrihisar’a yaklaşırken 468. kilometrede bir kaza ile karşılaştık. Kaza tam köprüyü geçince olmuş. Yol kapalı. O yüzden geçişi köprü üstünden vermişler.
kilometrede Muhteşem Tesisleri’nde mola verdik. Burası da tesisin otoparkından bir görünüm. Tesadüfen durduk. Bakalım nasıl bir mekan.
Tesadüfen durduğumuz mekanda gerçekten güzel bir gözleme yedik. Ballı kaymaklı gözlemesi meşhurmuş ama biz sadeyi tercih ettik. Yanında sınırsız çay, peynir, kase youğurdu ve farklı bir lavaş geliyor. Hepsi 18 TL. Yolunuz düşerse mutlaka uğrayın.
500. kilometrede Ankara il sınırından az önce geçtik. İbremiz baya hızlı ilerlemeye başladı. 3. çizgiyi de geçtik. Hava yavaş yavaş kararıyor. Artık park lambalarımız açık ilerliyoruz. Birazdan batan güneşin fotoğrafını çekeceğiz.
Ankara il sınırına girişimiz ve batan güneş.
550. kilometreyi de geçtik. Hava artık hem karanlık hem de serin. Artık klimamızı devre dışı bıraktık. İbremizin yarım depoyu göstermesine yarım çizgi kaldı. Polatlı’yı geçtik ve Temelli’deyiz.
620km’lik yolculuğumuz İzmir Bornova’dan başlayıp Ankara’da sona erdi. İbremiz yarım depoya yaklaştı. Tahminen kalan kısım ile 650 km’ye tamamladığımızda yarım depoya gelecek. Bu da demek oluyor ki, yarım depoyla, klima çoğunlukla açık, bazen 130 140 civarı hızla 650 kilometre gidebiliyoruz. Şimdi artık bu hesapla, fabrika değerini karşılaştırabiliriz. Bakalım hesapta ne kadar oynama var.

Test yolculuğumuz sona erdi…

Test yolculuğumuz sona erdi. Artık şehirlerarası fabrika verilerini test sonuçlarımızla karşılaştırabiliriz.

KıstasTest SonucuFabrika Verisi
Şehirlerası gidilen mesafe650 km-
Harcanan mazot25 litre-
100 kilometrede harcanan mazot3,8 litre3,6 litre
Kilometrede masraf15,50 kuruş14,68 kuruş
Kilometredeki masraf mazotun 10 Eylül 2016 tarihindeki litre fiyatına göre hesaplanmıştır.

Tabloda görüldüğü gibi klimamız çoğunlukla açık olduğu halde fabrika verilerine çok yaklaştık. Şayet klimamız kapalı olsa ve hızımız da 100’ü geçmeseydi fabrika verilerini yakalayabilirdik. Bu yolculukta ayrıca hızın yakıt sarfiyatına etkisini de görmüş olduk. 110 ile 130 arasında ciddi bir yakıt harcama masrafı oluyor.

Benzer bir testi şehir içi yolculukta da yapmayı planlıyoruz.
Bu testle ilgili sorularınız olursa lütfen aşağıya yorum bırakınız.

2 yorum

  1. İlk çizgiye kadar 200 km yol yapmıştınız… Yarım depo çizgisine kadar 4 çizgide 800 km yapmanız gerekirken 650 km yapabildiniz !

    Şehir dışı sürüşe devam edebilseydiniz aynı kullanımla gösterilen yarım depoyla en fazla 500 km yapabilecektiniz !

    Depoyu tekrar fullemeden göstergeye göre 25 litre tüketim hesabı sağlıklı değil !

    Bu araçta gösterge yarıyı işaret ettiğinde 50 lt kapasiteli depo biçimi gereği 30-32 litre mazot alır !

    Bunları aracı kötülemek adına yazmadım ki araçta 3 kişiyle klima kapalı olarak 100 km de 3.3 LT tüketimi depo fullemek suretiyle teyit etmiş biriyim ancak hız 90-100 km/saat aralığındaydı. HDI motorlarda yakıt tüketimi hız 110a çıktığında %10 ve 130a çıktığında %25 civarı artar.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*