Hamileyken saç boyamak zararlı mıdır?

Hamilelikte Saç Bakımı

Hamilelikte saç bakımı ile ilgili sorular oldukça yaygındır. Bu soruların başında saç bakımında kullanılan kimyasalların ve boyaların güvenli olup olmadığı geliyor. Bunu anlamak için öncelikle saç bakımı türlerini tanımlamamız gerekir.

  • Saç Boyama: Bu işleme geçici boyalar, yarı kalıcı boyalar ve kalıcı boyalar dahildir.
  • Saç Kıvırma: Bu işlemde saç üzerine iki solüsyon yerleştirilerek kalıcı dalgalar oluşturulur. İlk solüsyon kıvırma işlemi için kullanılan çözeltidir. İkincisi ise kalıcı şekillendirme çözeltisidir.
  • Saç Ağartma/Açma: Bu işlemde hidrojen peroksit kullanılır.
  • Saç Düzleştirme: Bu işlem de birçok kimyasal içermektedir.

Saç Bakımı: Hamilerlerin baş belası

Görüldüğü üzere saç bakımı işleminde birçok kimyasal kullanılmaktadır. Peki hamilelikte saç bakım kimyasalları tehlikeli midir?

Saç bakım ürünleri üreticileri sık sık formül değiştirirler ve bu değişimlerde kullandıkları formülleri ve kimyasalları değerlendirirken genellikle hamilelik üzerindeki etkileri açısından değerlendirmezler. Dolayısyla formülü sürekli değişen bu saç bakım ürünlerindeki kimyasalların hamilelik sürecine etkisi ile ilgili çok fazla bilgi mevcut değildir.

Herhangi bir saç bakım kimyasalının onu kullanan kadının vücudu tarafından cilt yoluyla küçük miktarda emilmesi mümkündür. Bu küçük miktarın bebek için bir sorun yaratmaya yeteceği düşünülmemektedir. Kullanılan kimyasallar kafa derisini tahriş edebilir, ancak vücudun diğer bölgelerini etkilemez. Çünkü yalnızca küçük bir miktar emilir.

Hamilelikte Saç Boyaları Güvenli Midir?

American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) saç boyaları hamilelik sırasında muhtemelen güvenlidir, çünkü cilt tarafından çok az boya emilir diyor. Ancak yine de saç bakımı sırasında kullanılan kimyasallardan çıkan keskin kokunun hamile bir kadın tarafından solunması, gelişmekte olan bebeğe zarar verebileceği endişesi vardır. Çünkü kalıcı saç boyaları, güçlü bir kimyasal kokuya sahip olan amonyak içerir. Bu nedenle amonyak içeren saç boyalarından kaçınılması tavsiye edilir. Ayrıca kimyasal koku uyarısı saç düzleştirici ürünler için de geçerlidir.

Yarı kalıcı boyalar veya bir açma işlemi hamile kadınlar için daha güvenli kabul edilebilir. Açmada boya folyo içine alınır ve vücut tarafından emilmez. Öte yandan kına gibi bitkisel boyalar da güvenli kabul edilir.

Alacağınız önlemlerle riski en aza indirin

Saçıma kimyasallarla bakım yaparken ne gibi önlemler almalıyım?

Saçınıza bir kimyasal uygularken şu ipuçlarına dikakt edin:

  • Saç bakımı iyi havalandırılan bir yerde yapın.
  • Saç bakımı için kullanılan kimyasalları kafanızda gereğinden fazla bekletmeyin.
  • Saç bakımından sonra kafanızı iyice durulayın.
  • Kimyasalları uygularken eldiven kullanın.
  • Saç bakım ürünlerinin paketlerinde yer alan kullanma talimatlarına uyun.
  • Saç bakım kimyasalının tamamını kullanmadan önce küçük bir alanda deneme yapın ve alerjik bir reaksiyon göstermediğinize emin olun.
  • Kaşlarınızı ve kiriklerinizi asla boyamayın ve ağartmayın. Bu göz bölgenizde şişmeye ve enfeksiyona riskinin artmasına neden olabilir.

Güzellik Uzmanları Hamile İken Çalışabilir Mi?

Hamilelikteki riskler çalışma koşullarından, çalışma süresinden ve saç bakımında kullanılan kimyasallara maruz kalmaktan kaynaklanır. Çalışmalar, geliştirilmiş boya formülleri ve daha iyi çalışma koşulları sayesinde, bu tür işlerde daha az riskin olduğunu gösteriyor. Özellikle uygun çalışma koşulları bu konuda çok önemli bir yere sahip. Daha önce de belirttiğimiz gibi uygun çalışma koşullarına iyi havalandırılmış bir alanda çalışmak, koruyucu eldivenler giymek ve çalışma alanında yemek yememek veya içecek tüketmemek örnek gösterilebilir. Bu önlemler, saç bakım kimyasallarına maruz kalmayı azaltır.

Emzirirken Saç Bakımı Yaptırmak Güvenli Midir?

Saç bakımında kullanılan kimyasallar cilt yoluyla çok az emildiği için herhangi bir kimyasalın anne sütüne geçmesi mümkün değildir.

Bu bilgiler sadece eğitim amaçlı olup teşhis veya tedavi amacıyla kullanılamaz. Tıbbi tavsiye, teşhis ve tedavi için mutlaka doktorunuza danışın.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*